Ινομύωμα και Ινομυώματα Μήτρας

23 Ιουνίου 2012 Κατηγορίες: Ειδήσεις του χώρου από Βασίλειος Μπαγιώκος 1 Σχόλιο

Ινομύωμα και Ινομυώματα Μήτρας και αντιμετώπισή τους

Ινομυώματα ΜήτραςΤα ινομυώματα της μήτρας (ονομάζονται και λειομυώματα) αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Εμφανίζονται περισσότερο σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μετά την εμμηνόπαυση έχει παρατηρηθεί ότι υποστρέφουν, δηλαδή μειώνονται σε μέγεθος. Το εύρος των διαστάσεων ενός ινομυώματος ποικίλει, από χιλιοστά έως και ινομυώματα που καταλαμβάνουν ολόκληρη την ‘λεκάνη’.
Υποβλεννογόνιο ινομύωμα

Υποβλεννογόνιο ινομύωμα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινομυωμάτων μήτρας ανάλογα με τη θέση που αναπτύσσονται. Έτσι, έχουμε τα υπορρογόνια ινομυώματα που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα, εντός του τοιχώματος της μήτρας και τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, τα οποία προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Ένα υποβλενογόνιο μισχωτό ινομύωμα είναι δυνατόν να προβάλει από τον τράχηλο της μήτρας (τεχθέν ινομύωμα).
Ενδομητρικός πολύποδας αριστερού πλάγιου τοιχώματος μήτρας- η γυναίκα υπέφερε από βαριές αιμορραγίες, υπογονιμότητα και ‘αιματάκι’ μετά την επαφή

Ενδομητρικός πολύποδας αριστερού πλάγιου τοιχώματος μήτρας- η γυναίκα υπέφερε από βαριές αιμορραγίες, υπογονιμότητα και ‘αιματάκι’ μετά την επαφή

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο από μιά διαγνωστική λαπαροσκόπηση

Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματαα είναι άγνωστα. Πιστεύεται πως παίζει κάποιο ρόλο η κληρονομική προδιάθεση. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν και την ορμονική τους εξάρτηση από τα οιστρογόνα. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο εμφανίζονται σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας, αυξάνονται σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη και συρρικνώνονται στην εμμηνόπαυση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων

Ινομυώματα και συμπτώματα

Τα κλινικά τους συμπτώματα ποικίλλουν. Το συχνότερο είναι η μηνορραγία ή μηνο-μητρορραγία. Αν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή τα επεισόδια συχνά μπορεί οι γυναίκες αυτές να παρουσιάσουν αναιμία. Άλλο κύριο γνώρισμα των ινομυωμάτων είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά και το αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (υπογάστριο). Ο πόνος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσμηνόρροια (πόνος στις ημέρες της περιόδου), είτε ως δυσπαρεύνια (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή). Άλλες φορές ο πόνος μπορεί να είναι διαξιφιστικός, όταν το ινομύωμα φλεγμαίνει ή εκφυλίζεται. Ανάλογα με την θέση και το μέγεθός του, ένα ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει ενοχλήματα στην ούρηση, σε περίπτωση πίεσης της κύστεως, δυσκοιλιότητα, αν πιέζει το παχύ έντερο, αλλά και αγγειακά προβλήματα όταν πιέζει τα αγγεία της λεκάνης. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν παρουσιάζει καμία συμπτωματολογία. Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να επηρεάζουν και την γονιμότητα μιας γυναίκας. Αυτό συμβαίνει όταν πιέζουν τις σάλπιγγες εξωτερικά ή όταν προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνονται για τις καθ΄έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολές.
Ευμέγεθες ινομύωμα μήτρας

Ευμέγεθες ινομύωμα μήτρας

Ινομυώματα Μήτρας

Ινομυώματα και διάγνωση

Η διάγνωσή τους γίνεται από την κλινική συμπτωματολογία της γυναίκας συνδυαζόμενη με την φυσική εξέταση, δηλαδή την ψηλάφηση της κοιλιάς και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Μεγάλη διαγνωστική βοήθεια μας προσφέρει ο γυναικολογικός κολπικός υπέρηχος.

Αντιμετώπιση ινομυώματος- ινομυωμάτων

Ινομυώματα και θεραπεία
Ινομύωμα οπισθίου τοιχώματος μήτρας, αφαιρεθέν λαπαροσκοπικά, πρίν την συρραφή

Ινομύωμα οπισθίου τοιχώματος μήτρας, αφαιρεθέν λαπαροσκοπικά, πρίν την συρραφή

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη θέση, τον τύπο, το μέγεθος του ινομυώματος, τη συμπτωματολογία, την ηλικία της γυναίκας και την διατήρηση ή όχι της γονιμότητάς της! Η αφαίρεση τους με βάση τα παραπάνω κριτήρια μπορεί να γίνει με λαπαροτομία, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την πλήρη ίασή τους. Πολλές φορές χορηγούνται GnRH ανάλογα προεγχειρητικά προκειμένου να μειωθούν σε μέγεθος.
Ενδομητρικός Πολύποδας

Ενδομητρικός Πολύποδας

Υ.Γ. Στις μέρες μας και στο ιατρείο μας εφαρμόζεται κυρίως η λαπαροσκοπική αφαίρεση των ινομυωμάτων ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Με εκτίμηση,

Δρ. Βασίλειος Α. Μπαγιώκος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος,

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, M.D. , PhD , DFSRH ,

Fellowship in Minimal Access Surgery, https://www.bagiokos.gr

facebook ιατρείου: Βασίλειος Μπαγιώκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 5 =

Post comment