Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί απαραίτητη προληπτική εξέταση για όλες τις γυναίκες, και πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Η εφαρμογή του τεστ ΠΑΠ, είναι αναγκαία διότι:

παρέχει πληροφορίες για την σωματική υγεία της γυναίκας
και την ειδοποιεί για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ώστε να προβεί άμεσα στην κατάλληλη θεραπεία.

Η ονομασία του αποτελεί συντόμευση του ονόματος του Γεώργιου Παπανικολάου ο οποίος το 1928 εφηύρε αυτήν την καταλυτική διαδικασία ελέγχου κατά την οποία:

λαμβάνονται κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, και τα άνωθεν τμήματα του κόλπου
και ύστερα ελέγχονται μικροσκοπικά από Κυτταρολόγο για τον εντοπισμό πιθανών ανωμαλιών και προκαρκινικών αλλοιώσεων

Τεστ Παπανικολαου – ΠΑΠ

Πρόκειται για εξέταση η οποία είναι εντελώς ανώδυνη και η λήψη του δείγματος γίνεται από τον γυναικολόγο με την χρήση ειδικευμένου εξοπλισμού στο ιατρείο του.
Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί μετά την εξέταση είναι λίγες σταγόνες αίματος, που προέρχονται από το σημείο που έγινε λήψη του δείγματος.

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ- test PAP), έχει ευεργετήσει πολλέςγυναίκες σε όλο τον κόσμο οι οποίες μέσω αυτού, εντόπισαν προβλήματα στο πρώιμο στάδιό τους και κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά διότι υπόκειντο σε τακτικούς ελέγχους.

Σε περίπτωση που η εξέταση δεν είναι φυσιολογική και περιλαμβάνει τιμές που δεν εντάσσονται στα συνήθη όριά τους, είναι πιθανή η ύπαρξη άτυπων τραχηλικών κυττάρων.
Σε κάθε περίπτωση η ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον γυναικολόγο της για, ή να υποβληθεί σε λεπτομερή εξέταση του τραχήλου της μήτρας (κολποσκόπηση), ή να προβεί σε ειδικό έλεγχο για να εξεταστεί για το ιό ΗΡV.

Η συζήτηση με τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη για να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία που θα προάγει την ίαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − four =

Post comment