Πότε είναι το σώμα σας έτοιμο για άσκηση μετά τον τοκετό και τι ασκήσεις να προτιμήσετε.

Πόσο σύντομα μετά τη γέννα μπορείτε να ξεκινήστε να ασκήστε; Δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέχετε, πότε είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε την άσκηση μετά τον τοκετό ανάλογα με το πόσο γυμναστική κάνατε πριν την εγκυμοσύνη, τί άσκηση να κάνετε, και πώς να καταλάβετε πόσο αντέχει το σώμα σας.

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει να περιμένετε μέχρι να κάνετε την εξέταση των 6 εβδομάδων μετά τον τοκετό για να διαπιστώσετε ότι όλα πάνε καλά και στη συνέχεια να ξεκινήσετε να ασκήστε.
Γενικά αν κάντε κάποια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είχατε φυσιολογικό τοκετό, μπορείτε να ξεκινήστε μια ελαφριά άσκηση, όπως περπάτημα ή ασκήσεις stretching, μερικές ημέρες μετά τον τοκετό. Μια εβδομάδα μετά τον τοκετό ένα μισάωρο περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε τη διάρκεια ή τον αριθμό των περιπάτων.
Αν γεννήσατε με καισαρική θα περιμένετε περίπου 6 ή 8 εβδομάδες μέχρι να ασκηθείτε. Παρόλα αυτά το ελαφρύ περπάτημα προτείνεται καθώς βοηθάει στην ανάρρωση και στην αποτροπή επιπλοκών.
Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κάνατε κάποια άσκηση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε και τι είδους γυμναστική να ακολουθήσετε.
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο τμήμα γυμναστικής επιλέξτε μαθήματα για νέες μητέρες.
Η γυμναστική είναι πολύ καλή για το σώμα σας αλλά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, μην το παρακάνετε. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει αλλά και για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μωρού.
Η άσκηση δεν θα επηρεάσει την ποσότητα του γάλακτος κατά τον θηλασμό. Φροντίστε να φοράτε ειδικό αθλητικό σουτιέν και να θηλάσετε το μωρό σας πριν τη γυμναστική για να νιώθετε πιο άνετα με το βάρος τους στήθους σας.

Αν το παρακάνετε με την γυμναστική το σώμα σας θα σας το «πει» στέλνοντας σας σήματα. Για παράδειγμα τα λόχια ενδέχεται να είναι πιο ροζ ήκόκκινα ή να έχετε μεγαλύτερη ροή. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώσετε την άσκησή σας. Ενημερώστε επίσης το γιατρό σε περίπτωση που ενώ νομίζατε ότι τα λόχια σταμάτησαν, η ροή συνεχίστηκε πάλι ή αν νιώσατε κάποιο πόνο κατά την άσκηση.

Κοιλιακοί μύες

Σε κάποιες γυναίκες δημιουργείται ένα κενό στους κοιλιακούς μύες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 4 με 8 εβδομάδες μετά τη γέννα για να κλείσει το κενό αυτό. Αν ξεκινήσετε ασκήσεις για τους κοιλιακούς μύες πριν κλείσει το κενό, υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε αυτούς τους μύες, οπότε βεβαιωθείτε ότι η κοιλιακή σας χώρα είναι έτοιμη για να ξεκινήσετε με τον εξής τρόπο:

Άσκηση μετά τον τοκετόΞαπλώστε στο δάπεδο με τα γόνατα λυγισμένα.
Τοποθετήστε τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού (με την παλάμη προς το πρόσωπό σας) πάνω από το αφαλό και το δεξί σας χέρι στο μηρό σας.
Αναπνεύστε και εκπνεύστε. Καθώς εκπνέετε ανασηκώστε το κεφάλι σας και τους ώμους από το δάπεδο και ανεβάστε το δεξί σας χέρι στο μηρό σας προς το γόνατο. Έτσι οι κοιλιακοί μύες θα σφίξουν και θα καταλάβετε το κενό ανάμεσα στους μύες που έχουν χωριστεί. Αν το κενό είναι από 3 δάχτυλα και άνω ξεκινήστε ασκήσεις για να ενδυναμώσετε τους μύες της κοιλιακής χώρας.

Απώλεια βάρους

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι να κάνετε αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο. Ωστόσο, περιμένετε τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να αδυνατήσετε ενώ δώστε μεγάλη προσοχή στα κιλά που θα χάσετε ειδικά αν θηλάζετε. Αν ξεκινήσετε δίαιτα πολύ νωρίς, μπορεί να επηρεάσετε τη διάθεση και την ενέργειά σας αλλά και την ποσότητα του γάλακτος. Αν έχετε υπομονή θα δείτε ότι με φυσικό τρόπο θα χάσετε αρκετά κιλά.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.happyparenting.gr