Τί είναι η mini –ivf
Η μίνι εξωσωματική γονιμοποίηση, επίσης γνωστή ως IVF ελάχιστης διέγερσης (minimal stimulation ivf), είναι μια μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) που περιλαμβάνει την χρήση χαμηλότερων δόσεων φαρμάκων γονιμότητας για την τόνωση των ωοθηκών, σε σχέση με την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να παραχθούν λιγότερα, αλλά υψηλότερης ποιότητας, ωάρια.
Ο στόχος της μίνι εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι να μειώσει τους κινδύνους και τις παρενέργειες που σχετίζονται με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS) και οι πολύδυμες εγκυμοσύνες, επιτυγχάνοντας παράλληλα επιτυχημένη γονιμοποίηση και εμφύτευση, στίς γυναίκες που είναι κατάλληλο για αυτές.
Ποιές γυναίκες είναι κατάλληλες υποψήφιες για την μέθοδο αυτή;
- Οι γυναίκες με χαμηλή ΑΜΗ (αντιμυλέρρειος ορμόνη, με τιμή κάτω του 0,8ng/ml), αυτές δηλαδή που έχουν χαμηλό αποθεματικό ωαρίων στις ωοθήκες τους, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
- Οι γυναίκες με χαμηλή AMH, ή και με υψηλότερη τιμή, οι οποίες όμως σε προηγούμενο κύκλο διέγερσης των ωοθηκών τους είχαν χαμηλή ανταπόκριση, είτε σε ποσότητα, είτε σε ποιότητα ωαρίων.
- Γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κι έχουν κίνδυνο ανάπτυξης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
- Γυναίκες που δεν επιθυμούν να λάβουν υψηλές δόσεις φαρμάκων, λόγω προηγούμενης κακής εμπειρίας.
- Γυναίκες με ιστορικό καρκίνου.
- Γυναίκες οιασδήποτε ηλικίας, οι οποίες στό ορμονικό τους προφίλ έχουν αυξημένες τιμές FSH, άνω των 12-13mIU/ml), σε συνεκτίμηση πάντοτε με τις τιμές της AMH.
- Ζευγάρια που αναζητούν μια επιλογή χαμηλότερου κόστους, δεδομένου ότι η mini-IVF χρησιμοποιεί λιγότερα φάρμακα και είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με την τυπική εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πώς γίνεται η mini –ivf; ‘Ολη η διαδιασία
Η διαδικασία για την mini IVF είναι παρόμοια με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση, με μερικές, όμως, βασικές διαφορές.
Στάδιο 1ο
Η διαδικασία ξεκινάει την 2η- 3η ημέρα τού κύκλου. Γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η γυναίκα ξεκινάει την, από του στόματος, αγωγή. Η αγωγή λαμβάνεται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως 5-6 ημερών. Στην διάρκεια των ημερών αυτών, τα επίπεδα των ορμονών και η ανάπτυξη των ωαρίων της γυναίκας παρακολουθούνται με εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφήματα.
Στάδιο 2ο– Ωοληψία
Όταν τα κυστικά ωοθυλάκια φθάσουν στό επιθυμητό μέγεθος, η γίνεται η ωοληψία (μια μικρή χειρουργική επέμβαση), διάρκειας ολίγων λεπτών, για την αφαίρεση+ συλλογή των ωαρίων από τις ωοθήκες. Η γυναίκα προσέρχεται στην γραμματεία της Μονάδος νηστική, περίπου 30-60 λεπτά ενωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού και καθοδηγείται κατάλληλα από το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα τους καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Θα πρέπει να είστε νηστική, από το προηγούμενο βραδυ ακι δέν θα πρέπει να έχετε πιεί νερό από τα μεσάνυχτα καί μετά. Συνιστάται, επίσης, η αποφυγή έντονων αρωμάτων. Τα νύχια σας επίσης, καλό θα είναι να μήν είναι βαμμένα (ή τουλάχιστον το ένα). Η διαδικασία της ωοληψίας γίνεται συνήθως με ελαφριά αναισθησία, δηλαδή μέθη, και είναι σχετικά ανώδυνη. Η γυναίκα παραμένει στην ανάνηψη για περίπου είκοσι με τριάντα λεπτά και αναχωρεί από την Μονάδα εντός, συνήθως, μίας ώρας από την στιγμή της ωοληψίας. Για το υπόλοιπον της ημέρας συνιστούμε, συνήθως, περιορισμένη δραστηριότητα και ανάπαυση. Από την επεμένη ημέρα μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Στάδιο 3ο– Γονιμοποίηση των ωαρίων
Τα συλλεχθέντα ωάρια, εν συνεχεία, γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με τό σπέρμα που χορηγεί ο σύζυγος- σύντροφος την ίδια ημέρα της συλλογής τους. Η γονιμοποίηση των ωαρίων γίνεται σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, μέσω συμβατικής γονιμοποίησης, ή μεθόδου ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection). Την επόμενη ημέρα το ζευγάρι ενημερώνεται για την εξέλιξη της διαδικασίας γονιμοποίησης των εμβρύων. Ενημερώνεται, επίσης, τόσο από το Κέντρο Γονιμότητας, όσο και από τον Ιατρό, την 3η καί την 5η ημέρα ζωής των εμβρύων ( επίπεδο βλαστοκύστεως), αναφορικά με την πρόοδό των!
Στάδιο 4ο – Εμβρυομεταφορά
Μόλις ωριμάσουν τα έμβρυα και φθάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, είτε μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας για εμφύτευση, είτε καταψύχονται με την μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και μεταφέρονται στην μήτρα στον επόμενο κύκλο.
Ποιό είναι το ποσοστό επιτυχίας
- η ηλικία της γυναίκας,
- το ιστορικό γονιμότητας,
- η ποιότητα των εμβρύων,
- η τεχνογνωσία της ιατρικής ομάδας και οι σύγχρονες τεχνικές του εργαστηρίου.
Tο ποσοστό επιτυχίας ποικίλλει κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι :
Σε απόλυτους αριθμούς, είναι χαμηλότερο από το ποσοστό επιτυχίας της κλασσικής εξωσωματικής και κυμαίνεται σε 15-35%.
Όμως, εάν αναλογισθεί κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γυναικών στις οποίες απευθύνεται στίς περισσότερες των περιπτώσεων, τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι καλύτερο και υψηλότερο σε σχέση με τα κλασσικά πρωτόκολλα!
Ποιό είναι το κόστος της mini ivf
Το κόστος της μίνι εξωσωματικής είναι χαμηλότερο από την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς οι χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων και ο μικρότερος χρόνος θεραπείας μειώνουν τα έξοδα. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κλινική γονιμότητας και και τυχόν πρόσθετες διαδικασίες που μπορεί να απαιτηθούν.
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της mini ivf
Τα πλεονεκτήματα της μίνι εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν :
-τον μειωμένο έως ανύπαρκτο κίνδυνο τού Συνδρόμου Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (OHSS) και άλλων επιπλοκών.
-χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων
– χαμηλότερο κόστος φαρμάκων
Αποτελει, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή για γυναίκες που δεν μπορούν να ανεχθούν, ή δέν πρέπει να πάρουν υψηλές δόσεις φαρμάκων γονιμότητας, ή που έχουν περιορισμένο απόθεμα ωοθηκών (χαμηλή AMH), ή αυξημένες τιμές FSH ( πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια).
Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σχετικά με την διαδικασία;;
Όπως με κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν και σε αυτήν την μέθοδο κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μίνι-IVF. Αυτοί περιλαμβάνουν την αιμορραγία, την μόλυνση και τον κίνδυνο που προέρχεται από την νάρκωση (αισθησιολογικός κίνδυνος). Οι κίνδυνοι αυτοί (ρίσκο) συμβαίνουν σε χαμηλό ποσοστό, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, όμως συμβαίνουν και είναι ιατρικώς σωστό η γυναίκα να είναι σωστά και κατάλληλα ενημερωμένη-πληροφορημένη.
Γενικές πληροφορίες για την mini- ivf
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως, ακριβώς επειδή πρόκειται για πρωτόκολλο σχεδιασμένο να συλλέγονται έως και τρία ωάρια, ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν περισσότεροι τους ενός κύκλων για να συλλεχθεί ο απαραίτητος αριθμός προς μεταφορά εμβρύων.
Πρόκειται, επίσης, για πρωτόκολλο που μπορεί να μήν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνεται εξατομίκευση της θεραπείας στην κάθε γυναίκα!
Δέν είναι όλα τα πρωτόκολλα για όλες τίς γυναίκες!
Συμπερασματικώς, η μίνι εξωσωματική γονιμοποίηση ( mini ivf) μπορεί να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις γυναίκες που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας, για εσάς. Είναι κεφαλαιώδους σημσίας να συζητήσετε πρώτα απ΄όλα με τον γιατρό, να γίνει λήψη ενός σωστού και αναλυτικού σας ιστορικού, να εξετασθείτε από τον γιατρό γυναικολογικώς, να συνεκτιμηθούν οι εργαστηριακές σας εξετάσεις, και κατ’ όπιν τούτων, να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου με τον γιατρό γονιμότητας. Τότε, καί μόνον τότε, θα μπορεί με ασφάλεια να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα αναφορικώς με το κατά πόσον θα ευεργετηθείτε από αυτό, δηλαδή κατά πόσον το πρωτόκολλο αυτό είναι μια καλή, ή, η πιό σωστή επιλογή για εσάς!!!
Με τελικό σκοπό και στόχο, την σύλληψη και γέννηση ενός (ή μακάρι, δύο) μωρών!!!
Καλή σας επιτυχία!
Με εκτίμηση,
Dr. Βασίλειος Μπαγιώκος, MD, PhD
Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Συνεργάτης Institute of Life IASO
Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α»
Μέλος της EHSRE (European Society of Human Reproduction and Embryology)
Διεύθυνσις Ιατρείου: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 115, 11521 Αθήναι
Τηλ. Ιατρείου : 210 6445454, 6985-617000, 6932-766070
ΑΜ ΤΣΑΥ : 047285GMC no: 6041852
www.bagiokos.gr www.exosomatiki.net
F: Βασίλειος Α. Μπαγιώκος Instagram: bagiokos_vasileios
TikTok : Dr Vasileios Bagiokos MD
Vasileios Bagiokos MD DFSRH PhD
Consultant Obstetrician & Gynecologist
Fertility Specialist
Member of EHSRE (European Society of Human Reproduction and Embryology)
GMC no 6041852ΑΜ ΤΣΑΥ : 047285
Vas. Sofia’s Av. 115, 11521, Athens, Ampelokoipoi, Greece
Tel.: 210-6445454, 6985-617000, 6932-766070,
www.bagiokos.gr , www.exosomatiki.net
F: Βασίλειος Α. Μπαγιώκος
Instagram: bagiokos_vasileios
TikTok : Dr Vasileios Bagiokos MD