Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Το ακρωνύμιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Μεθόδου – Εξωσωματική Γονιμοποίηση, IVF δηλώνει ακριβώς την γονιμοποίηση τού ωαρίου από σπερματοζωάριο. Έξω από το ανθρώπινο σώμα και εντός εμβρυολογικού εργαστηρίου (In Vitro Fertilization).
Λαμβάνοντας υπόψη κάθε εξατομικευμένη παράμετρο των εξετάσεων γονιμότητας ενός υποψήφιου ζευγαριού, ο ειδικός γονιμότητας συνεργάζεται μαζί του προτείνοντας την ιδανική μέθοδο μεταξύ των παρακάτω:
- Kλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών προς ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων ωρίμου μεγέθους.
- Τεχνητή γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, με χρήση του ωαρίου που παράγει η γυναίκα στην μηνιαία ωορρηξία της και χωρίς φαρμακευτική διέγερση.
- Μικρογονιμοποίηση (ΙCSI), για την επιτυχή διείσδυση ενός μειωμένης κινητικότητας σπερματοζωαρίου στο ωάριο.
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βαριάς μορφής ανδρικής υπογονιμότητας. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά μέχρι σήμερα έχουν έρθει στον κόσμο με μία από τις παραπάνω μεθόδους· ωστόσο το άγχος και ο φόβος διαχείρισης μιας επαναλαμβανόμενης αποτυχίας αντιμετωπίζονται μόνο με επιλογή του κατάλληλου ειδικού.
Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Βασίλειος Μπαγιώκος, αποδεικνύει με το επί σειρά ετών έργο του πως όποια ενέργεια πραγματοποιείται εντός ή/και εκτός εργαστηρίου συνηγορεί στην δημιουργία ανθρώπινης ζωής και στην διαφύλαξη αυτής.Επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση ποσοστών αποβολής και ταυτόχρονα αύξηση των ποσοστών σύλληψης ακόμη και από την πρώτη προσπάθεια, επαληθεύει τις προσδοκίες σας-ακόμη και σε ιδιαζόντως δύσκολες περιπτώσεις.
Η ανάγκη γονεϊκότητας δεν απαντάται από την καλλιέργεια ελπίδας, αλλά με την διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε δραστικά, εξειδικευμένα και με ασφάλεια-να έρθει στον κόσμο το υγιές μωρό σας.
Ηλικία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Η αυξανόμενη δυσκολία σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις οικονομικής σταθερότητας, ωθεί τις σύγχρονες γυναίκες να επιδιώκουν δημιουργία οικογένειας μετά τα 35 έτη.
Παρότι αρκετοί κατανοούν την σπουδαιότητα του παράγοντα “ηλικία” στην εξωσωματική γονιμοποίηση, κρίνεται καίριας σημασίας να επισημάνουμε το γιατί. Η σταδιακή μείωση της γονιμότητας μετά τα 35 έτη αποτελεί για κάθε γυναίκα μία, δυστυχώς, αναπόφευκτο διαδικασία κατά την οποία παρατηρούνται:
- Σταδιακή, αλλά σταθερή, μείωση των διαθέσιμων ωαρίων στις ωοθήκες
- αυξημένη παραγωγή ωαρίων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ανευπλοειδικά), που δύναται να οδηγήσουν σε αδυναμία επίτευξης κύησης ή και σε αυξημένο ποσοστό παλίνδρομων κυήσεων.
Εκεί λοιπόν που η φύση παρεμβάλλει κωλύματα στην διαδικασία της τεκνοποίησης, η επιστήμη προτάσσει ως απάντηση την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Με αυστηρό χρονικό όριο εφαρμογής εξωσωματικής γονιμοποίησης την ηλικία των 50 ετών από την πλευρά της γυναίκας, ο Νόμος 3305/2005 και οι τροποποιήσεις του όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το Νόμο 4558/2018 που ισχύουν από 01/08/2018 ορίζουν με σαφήνεια τα ηλικιακά περιθώρια εντός Ελλάδας,· τόσο για την προστασία της μητέρας από τυχόν ιατρικές και ψυχολογικές επιπλοκές, όσο και την καλή υγεία, το εύ ζήν του εμβρύου.
Εστιάζοντας εν συνεχεία στο νόμο των πιθανοτήτων, τα ποσοστά επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφανίζονται αυξημένα σε περιπτώσεις γυναικών νεότερης ηλικίας.
Όταν ωστόσο τα αποθέματα των ωοθηκών έχουν εξαντληθεί, τότε το ποσοστό επιτυχίας της τεχνητής γονιμοποίησης ενισχύει η εφαρμογή μεθόδων, όπως λ.χ η Δωρεά Ωαρίων ή Κρυοσυντήρηση (κατάψυξη ωαρίων).
Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Βασίλειος Μπαγιώκος, εξειδικευμένος στην άρση των ηλικιακών εμποδίων, αναλαμβάνει την ευόδωση των ελπίδων για γονεϊκότητα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με επαγγελματική οξυδέρκεια, υιοθέτηση ορθών πρακτικών και το μέγιστο της ασφάλειας.
Μην αφήνετε ακόμη περισσότερο χρόνο να μεταφραστεί σε “χαμένες ευκαιρίες”-ξεκινήστε σήμερα κιόλας το ταξίδι της γονεϊκότητας, βαδίζοντας σε ασφαλές και στέρεο έδαφος.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Όταν το διάστημα 12 μηνών συστηματικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών δισκίων παρέλθει χωρίς την επίτευξη της επιθυμητής εγκυμοσύνης, αυτή είναι η στιγμή που το ζευγάρι οφείλει να απευθυνθεί σε ειδικό. Για γυναίκες που έχουν περάσει τα 34 έτη, το διάστημα αυτό τείνει να μειώνεται στους 6 μήνες συστηματικών προσπαθειών.
Η λήψις ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ο απαραίτητος εργαστηριακός- απεικονιστικός έλεγχος της υγείας του ζευγαριού αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις- τον ακρογωνιαίο λίθο, για την ορθή εκτίμηση του ζεύγους καθώς και διά την επιλογή της ιδανικής μεθόδου προσπέλασης του προβλήματος.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Όσον αφορά την γυναίκα, οι κυριότερες εξετάσεις στις οποίες συστήνεται να υποβάλλεται, είναι οι εξής:
- Διακολπικό υπερηχογράφημα για την εκτίμηση της σωστής ανατομίας και λειτουργίας της μήτρας και των ωοθηκών, καθώς και για τον αποκλεισμό παθολογίας, που μπορεί να εμπλέκεται στην αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης (πολύποδας, ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών).
- Yστεροσαλπιγγογραφία (HSG)
- Εξετάσεις αίματος στην 2η-3η ημέρα του κύκλου (ορμονικό προφίλ- Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), οιστραδιόλη (Ε2), θυρεοτρόπος ορμόνης (TSH), προλακτίνης (PRO), τεστοστερόνης (TESTO), 17-υδρόξυ- προγεστερόνης (17-OH-P), αντιμυλέριος ορμόνη (AMH), δέϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA), θειικής δέϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA-S),
- Καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού
- Ειδικές εξετάσεις, όπως λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση, εξετάσεις οι οποίες ενδεχομένως να συστηθούν από τον υπεύθυνο του προγράμματος, αναλόγως της αξιολόγησης του ιστορικού και των πιθανών ευρημάτων από τις υπόλοιπες εξετάσεις
- Ομάδα αίματος- Rhesus, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, σίδηρος, φερριτίνη, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης-Τεστ δρεπάνωσης.
- Έλεγχος για τα λοιμώδη νοσήματα (HIV, HbsAg, anti-HCV/ VDRL.) ο οποίος και είναι υποχρεωτικός εκ του νόμου.
- Τεστ Παπανικολάου (τελευταίου έτους)
- Καρδιολογική εξετάση- Ηλεκτροκαρδιογράφημα- τρίπλεξ καρδιάς.
- Μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 35 ετών, ή υπερηχογράφημα μαστών σε γυναίκες,. μικρότερης ηλικίας
- Κυστική ίνωση και λοιπές γενικές εξετάσεις του Προγεννητικού ελέγχου.
Όσον αφορά τον άντρα, ο εργαστηριακός έλεγχος που πραγματοποιείται πριν το στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει :
- Εξέταση σπέρματος, που μπορεί να περιλαμβάνει σπερμοδιάγραμμα διά τήν ορθήν εκτίμησιν του όγκου, της μορφολογίας, και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, καλλιέργεια σπέρματος, κατάτμηση σπέρματος.
- Έλεγχος για τα λοιμώδη νοσήματα (HIV, HbsAg, anti-HCV/ VDRL.) ο οποίος και είναι υποχρεωτικός εκ του νόμου.
- Ομάδα αίματος- Rhesus
Σε περίπτωση παθολογικού σπερμοδιαγράμματος, μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις από τον άντρα, όπως καλλιέργειες σπέρματος, ορμονικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα οσχέου- προστάτη-επιδιδυμίδας, καρυότυπος αίματος, έλεγχος κυστικής ίνωσης, απόπτωση σπέρματος.
ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
1ο στάδιο εξωσωματικής γονιμοποίησης: Διαμόρφωση-Επιλογή του ενδεδειγμένου θεραπευτικού προγράμματος και έναρξη φαρμακευτικής αγωγής
Όταν κατόπιν εκτιμήσεως των αποτελεσμάτων γονιμότητας η εξωσωματική γονιμοποίηση προκύπτει ως ιδανική μέθοδος σύλληψης για την επίτευξη κύησης, ξεκινά η προσπάθεια φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών, ανάλογα με το φαρμακευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί (βραχύ, μακρύ πρωτόκολλο κ.ο.κ.)
2ο στάδιο: Λήψη ωαρίων (Ωοληψία) και σπέρματος
Μόλις παραχθεί ικανοποιητικός αριθμός ποιοτικών ωαρίων, γίνεται διακολπική ωοληψία με την γυναίκα υπό μέθη, δηλαδή μια ελαφρά νάρκωση διάρκειας 30 περίπου λεπτών. Η ωοληψία διενεργείται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια χειρισμών.
Πώς γίνεται η Ωοληψία;
Κατά την διάρκεια της ωοληψίας χορηγείται στην γυναίκα μέθη από τον Αναισθησιολόγο, γεγονός που καθιστά την ιατρική αυτή πράξη ανώδυνη. Λόγω της χορήγησης μέθης, η γυναίκα πρέπει να προσέρχεται την ημέρα εκείνη στην Μονάδα Εξωσωματικής νηστική.
Μετά το πέρας της ωοληψίας, η γυναίκα παραμένει πάντοτε για περίπου 30-60 λεπτά στο Θάλαμο Ανάνηψης (ειδικός θάλαμος νοσηλείας) για παρακολούθηση και ξεκούραση.
Στο ίδιο στάδιο, ο σύντροφος χορηγεί το σπέρμα του προς γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο και εντός 24 ωρών το ζευγάρι ενημερώνεται για τον ακριβή αριθμό των ώριμων κι, εν συνεχεία, των γονιμοποιημένων ωαρίων.
Πρίν την αναχώρηση από την Μονάδα, ο γιατρός, Β. Μπαγιώκος θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για την συνέχεια.
Στάδιο 4 : Γονιμοποίηση Ωαρίων
Η γονιμοποίηση των ωαρίων λαμβάνει χώρα μερικές ώρες μετά την ωοληψία και γίνεται, είτε με την μέθοδο της κλασσικής εξωσωματικής (IVF) είτε με την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI), ανάλογα μέ τίς παραμέτρους τού σπέρματος καί το ιστορικό του ζευγαριού.
Στην Κλασσική Εξωσωματική ( IVF), ο εμβρυολόγος πραγματοποιεί επεξεργασία του σπέρματος και επιλογή των καλώς κινούμενων σπερματοζωαρίων κι εν συνεχεία τοποθετεί τα σπερματοζωάρια μαζί με τα ωάρια στα τρυβλία καλλιέργειας μαζί με θρεπτικό καλλιεργητικό υλικό. Μετά από την τοποθέτηση των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων μαζί, δέν πραγματοποιείται άλλη παρέμβαση, τα σπερματοζωάρια έρχονται μόνα τους σε επαφή με τα ωάρια και ένα σπερματοζωάριο διεισδύει σε ένα ωάριο και το γονιμοποιεί.
Εάν όμως υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα, είτε σε επίπεδο κινητικότητας (μειωμένη ή πτωχή), είτε σε επίπεδα αριθμού, είτε χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό μορφολογικώς φυσιολογικών μορφών, τότε προχωρούμε σε Μικρογονιμοποίηση, την λεγόμενη και ICSI, δηλαδή βάζουμε- εισάγουμε εμείς οι ίδιοι (ο εμβρυολόγος στο εργαστήριο, εν προκειμένω) ένα σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο, χρησιμοποιώντας τεχνολογικώς προηγμένο μικροσκόπιο.
Η τεχνική αυτή δίνει την δυνατότητα και σε άντρες με πτωχά αποτελέσματα σπέρματος ( όλιγο- άσθενο-σπερμία) να γονιμοποιήσουν. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, αποτελεί μέθοδος ρουτίνας και θεωρείται απολύτως ασφαλής.
Στάδιο 5: Eμβρυομεταφορά
Στο διάστημα 2-3 ή 5 ημερών μετά την γονιμοποίηση των ωαρίων, πραγματοποιείται με μια σύντομη διαδικασία, διάρκειας 10-15 λεπτών, η εισαγωγή και τοποθέτησις των εμβρύων εντός της μήτρας με την χρήση ενός λεπτού καθετήρα.
Η εμβρυομεταφορά επιτελείται, συνήθως, δίχως νάρκωση και είναι ανώδυνη. Πραγματοποιείται με την χρήση ενός εύκαμπτου λεπτού καθετήρα, που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου εις την ενδομητρικήν κοιλότηταν. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση ( γίνεται χρήση υπερηχογραφήματος).
Στάδιο 6: Tεστ εγκυμοσύνης
Το ενδομήτριο της γυναίκας προετοιμάζεται να δεχτεί τα έμβρυα, με φαρμακευτική αγωγή προγεστερόνης-σε μορφή χαπιών ή κρέμας. 2 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά γίνεται β-χοριακής γοναδοτροπίνης για την διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Εν συνεχεία, η έγκυος, πλέον, γυναίκα θα λάβει περαιτέρω οδηγίες για εξετασεις αίματος, καθώς και για το πότε θα γίνει το πρώτο της υπερηχογράφημα που θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς γίνεται
Η επαγγελματική φιλοσοφία του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου Αναπαραγωγής Βασιλείου Μπαγιώκου έγκειται στην εξατομίκευση παρεχόμενων υπηρεσιών την οποία πραγματοποιεί με ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο της υγείας σε κάθε ζευγάρι.
Η σπουδαιότητα του παραπάνω καθίσταται αντιληπτή αν αναλογιστείτε παραδείγματα ερωτημάτων όπως: Σημαίνει πράγματι η ημερολογιακή ηλικία δύο γυναικών κοινή βιολογική ετοιμότητα για μητρότητα όταν οι εξετάσεις τους διαφοροποιούνται;
Στο ερώτημα επομένως “Πώς γίνεται η Εξωσωματική γονιμοποίηση”, η απάντηση του κ. Μπαγιώκου είναι: “Με τον κατάλληλο κι εξατομικευμένο για κάθε περίπτωση τρόπο που θωρακίζει την σωματική και ψυχολογική ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού”.
Ενδεικτικά και σαν μία πρώτη ενημέρωση ακολουθεί περιγραφή της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης, βήμα βήμα:
1. Επίσκεψη σε κέντρο Αναπαραγωγής
– Λήψη ιστορικού υπογονιμότητας του ζευγαριού από τον ίδιο τον γυναικολόγο, Βασίλειο Μπαγιώκο.
-Διενέργεια διακολπικού υπερηχογραφήματος για την ορθή εκτίμηση του γεννητικού συστήματος της γυναίκας από τον ίδιο.
-Εκτενής ενημέρωση και οδηγίες σχετικά με τις ακόλουθες εξετάσεις προς ολοκλήρωση ελέγχου γονιμότητας, οι οποίες πραγματοποιούνται στην αρχή της μηνιαίας εμμήνου ρύσεως.
2. Εργαστηριακός έλεγχος γονιμότητας
• Αιματολογικές εξετάσεις και προσδιορισμός ομάδος αίματος και Rhesus
• Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)
• Σπερμοδιάγραμμα άντρα προς εκτίμηση της ποσότητας και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, καθώς και ποικίλων παραγόντων που ευνοούν την υπογονιμότητα.
3. Γνωμάτευση και έναρξη θεραπευτικής αγωγής:
Όταν η εξωσωματική ανακύπτει ως ιδανική μέθοδος τεκνοποίησης, ξεκινά η προσπάθεια φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών κατά το εκάστοτε πρωτόκολλο.
Στόχος μας είναι, η παραγωγή και συλλογή ικανοποιητικού αριθμού ωοθυλακίων για να έχουμε την δυνατότητα επιλογής εκείνων των ωαρίων, των καλής ποιότητας ωαρίων, που θα μας αυξήσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης- ή εγκυμοσυνών, κάτι που ελέγχεται με συχνά υπερηχογραφήματα και μετρήσεις οιστρογόνων.
4. Ωοληψία και Εμβρυομεταφορά
Μόλις ο στόχος επιτευχθεί πραγματοποιείται στην γυναίκα διακολπική ωοληψία- μετά από μέθη- και ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων από το σπέρμα του συντρόφου της, εργαστηριακά.
Επόμενο και κομβικής σημασίας στάδιο στο “πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση”, η εμφύτευση εμβρύων στη μήτρα με μία σύντομη και ανώδυνη διαδικασία με χρήση καθετήρα.
5. Τεστ κυήσεως
Δώδεκα μέρες μετά την εμβρυομεταφορά στη μήτρα της γυναίκας, πραγματοποιείται αιματολογική εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης.
Σε περίπτωση θετικής τιμής- δύο ημέρες μετά- η εξέταση επαναλαμβάνεται ώστε να διαπιστωθεί άνοδος του δείκτη.
Τελικό στάδιο στη διαδικασία σύλληψης, η διενέργεια υπερηχογραφήματος προκειμένου να μπορούμε πλέον να μιλούμε για ενδομήτρια εγκυμοσύνη.
Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο
Η πρώτη γέννηση από εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, το 1978 (Oldham General Hospital),δεν έφερε μόνο την μικρή Louise Brown στην αγκαλιά των γονιών της.
Αποτέλεσε-και μέχρι σήμερα ενσαρκώνει-την “αρχή του θαύματος” και την εφικτή δυνατότητα γονεϊκότητας για χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, απαντώντας αποτελεσματικά στους νόμους πιθανοτήτων της φύσης.
Προβλήματα υπογονιμότητας, λ.χ αποφραγμένες σάλπιγγες ή ενδομητρίωση στην γυναίκα, ολιγοασθενοσπερμία ή αζωοσπερμία στον άντρα κλπ, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την φυσική σύλληψη.
Και ενώ η επιλογή IVF με φαρμακευτική αγωγή ανακύπτει ως αναπόφευκτη απόφαση με θεαματικά αποτελέσματα, αρκετά ζευγάρια επιλέγουν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο.
Στην εν λόγω μέθοδο, την εξωσωματική γονιμοποίηση σε Φυσικό Κύκλο, επιλέγεται για υπερηχογραφική παρακολούθηση, εργαστηριακή γονιμοποίηση/καλλιέργεια και εμφύτευση στη μήτρα το μοναδικό, ένα, ωάριο που προκύπτει από την μηνιαία ωοθυλακιορρηξία.
Ως συνηθέστεροι λόγοι επιλογής του φυσικού κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ άλλων αναφέρονται:
• Γυναίκες κάτω των 35 ετών που πληρούν τα κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση, χωρίς δηλαδή σαλπιγγικό παράγοντα, και επιθυμούν να προχωρήσουν σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δίχως να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.
• Γυναίκες με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς επιτυχία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μειωμένη-πτωχή ανταπόκριση της ασθενούς στην φαρμακευτική διέγερση, με παραγωγή ελάχιστων, ή κακής ποιότητας ωαρίων, ή ακόμη και ενός μόνον ωαρίου. Αποτελεί το τελευταίο βήμα, πριν την λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, προσπαθώντας με το δικό τους ωάριο στον δικό τους, φυσικό κύκλο.
• Πλεονεκτήματα της μεθόδου του φυσικού κύκλου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών και ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι σημαντικά μικρότερο.
• Εκμηδένιση του κινδύνου του συνδρόµου υπερδιέγερσης ωοθηκών.
Μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι ελπίζουμε να καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε το ένα ωοθυλάκιο που «βγάζει» ο καταμήνιος κύκλος της κάθε γυναίκας, το οποίο και προσπαθούμε- επιδιώκουμε να συλλέξουμε με την ωοληψία, το οποίο ένα ωάριο θα γονιμοποιηθεί και θα προχωρήσει, ομαλά αναπτυσσόμενο, για να έχομε ένα καλά αναπτυσσόμενο έμβρυο, κατάλληλο για εμβρυομεταφορά.
Ενημερωθείτε από τον Ιατρό σας εκτενώς για τη διαδικασία και τις παραλλαγές της π.χ., διαδοχική συλλογή ωαρίων και Κρυοσυντήρηση και κερδίστε χρόνο, χρήματα και πιθανότητες κύησης.
ΙVF FAQ
Ποιες είναι οι συνηθέστερες ιατρικές αιτίες υπογονιμότητας ενός ζευγαριού;
Εκτός των περιπτώσεων “ανεξήγητης” αδυναμίας σύλληψης, αναφέρονται ως κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας που καθιστούν αναγκαία την επιλογή εξωσωματικής γονιμοποίησης, μεταξύ άλλων:
- Πλήρης απόφραξη σαλπίγγων (ωαγωγών)
- Ανωοθυλακιορρηξία
- Μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων με χαμηλή κινητικότητα και μη φυσιολογική μορφολογία
- Ενδομητρίωση
- Χρωμοσωμική/ γενετική ανωμαλία στο ζευγάρι
- Aυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (στρες)
Πότε ένα ζευγάρι οφείλει να αντιληφθεί πως αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας;
Για ένα ζευγάρι σε αναπαραγωγική ηλικία, οι πιθανότητες να καταλήξει η σεξουαλική επαφή-χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων-σε εγκυμοσύνη αγγίζουν το 8% ανά μήνα και το 84% ετησίως.
Όταν το διάστημα των 12 μηνών παρέλθει χωρίς την επίτευξη εγκυμοσύνης, τότε κρίνεται δέον να προσέλθει το ζευγάρι στον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση και επίλυση της υπογονιμότητας.
Όταν παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ένα ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, οφείλει να ακολουθήσει την τεχνική της IVF;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αποτελεί την μοναδική απάντηση στις προκλήσεις υπογονιμότητας ενός ζευγαριού και σίγουρα δεν συνιστά πανάκεια μεθόδου.
Ο εντοπισμός της αιτίας και του βαθμού υπογονιμότητας μέσω ενδελεχών εξετάσεων συχνά οδηγεί σε υιοθέτηση εναλλακτικών τεχνικών θεραπείας, λ.χ σπερματέγχυση, με τοποθέτηση του ενισχυμένου σπέρματος μέσω λεπτού καθετήρα απευθείας μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα.
Πώς μπορεί ένα ζευγάρι με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ΙVF;
Στο ιατρείο του Μαιευτήρα Γυναικολόγου B. Μπαγιώκου, η φαρμακευτική αγωγή ορμονικής διέγερσης, αλλά και υποστήριξης της ωχρινικής φάσης, συνταγογραφείται στο σύνολό τους, πριν την έναρξη του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΟΠΥΥ.
Έχοντας το κάθε ζευγάρι πάρει την έγκριση της επιτροπής του φορέα ΕΟΠΥΥ δικαιούται τα ακριβά φάρμακα (γοναδοτροπίνες) δωρεάν, τα υπόλοιπα φάρμακα υποστηρικτικής θεραπείας με ποσοστό συμμετοχής 25% και μετά την προσπάθεια της εμβρυομεταφοράς επίδομα του ταμείου, ύψους τριακοσίων πενήντα δύο ευρώ.
Ο ιατρός προσπαθεί, από την μεριά του, να συγκρατήσει το κόστος της κέθε προσπάθειας σε λογικά πλαίσια, για να μπορεί το κάθε ζευγάρι να κάνει, στο μέτρο του εφικτού, τα όνειρά του πραγματικότητα.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκές
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), στο 15% των ζευγαριών παγκοσμίως καταγράφεται πρόβλημα υπογονιμότητας-ένα ποσοστό με συνεχώς αυξητική τάση.
Η απάντηση της Επιστήμης στο παραπάνω ζήτημα, δίνεται μέσω σύγχρονων τεχνικών της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των θεαματικών της επιτυχιών:
• 7 εκατ. παιδιά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν έρθει στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
• Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα γεννιούνται ετησίως περισσότερα από 3.000 παιδιά μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (οι προσπάθειες υπολογίζονται στις 14.000). Με βάση δε τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην ESHRE για το 2015 διενεργήθηκαν στην χώρα μας 30,728 κύκλοι εξωσωματικής και προέκυψαν 7036 νεογνά από τους κύκλους αυτούς.
• Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διεθνώς 1,6 εκατομμύρια κύκλοι IVF από τους οποίους προκύπτουν 400.000 παιδιά. Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESHRE( European Society of Human Reproduction and embryology) θεωρείται πως το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 70% συνόλου των κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παγκοσμίως και επομένως υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 2.4 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής και προκύπτουν 500.000 παιδιά ετησίως.
Στην Ελλάδα το ποσοστό επιτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης υπερβαίνει το μέσο όρο παγκοσμίως του 25%, καθώς το “ελαστικό” νομικό πλαίσιο περί IVF ευνοεί την ανάπτυξη του τομέως της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Διαρκείς και εντατικές έρευνες, χρήση νέων τεχνολογιών, υψηλή εξειδίκευση και άριστη συνεργασία ειδικών ιατρών αναπαραγωγής με ενδοκρινολόγους και γενετιστές, δίνουν στο θαύμα ποιότητα και υπόσταση.
Το 80% των ζευγαριών που επιλέγουν την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες, κατορθώνουν τελικά να γίνουν γονείς.
Οι φόβοι και το άγχος πριν την έναρξη προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνήθως αποδεικνύονται αβάσιμοι και υπερβολικοί.
Στη συνέχεια αναφέρονται τα συνηθέστερα ενδεχόμενα επιπλοκών IVF και η αντιστοιχία τους στην σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα:
• Σύνδρομο OHSS (υπερδιέγερση ωοθηκών)- H εντατικοποίηση μεθόδων πρόβλεψης φέρει ως αποτέλεσμα την μείωση του φαινομένου.
• Πολύδυμη κύηση: H ελαχιστοποίησή της, επιτυγχάνεται με την μεταφορά 1-2 εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας.
• Επιπλοκές από ελαφρά νάρκωση, ενέσεις και διαδικασία ωοληψίας: O συνδυασμός ορθής κλινικής και ιατρικής πρακτικής, καθιστά το ενδεχόμενο χαμηλό σε ποσοστό.
• Επιπλοκές στην κύηση: Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης γυναικών μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα όπως π.χ διαβήτης, πρόωρος τοκετός, θρομβοφιλία, αποκόλληση πλακούντα κ.α.
• Καρκινογένεση: Από την της εφαρμογής τεχνικών IVF μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ποτέ πιθανό συσχετισμό μεταξύ εκδήλωσης καρκίνου και φαρμακευτικής αγωγής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα
“Υπάρχουν 3 τρόποι που η φύση απαντά στα θέλω σας. Ο πρώτος είναι όταν απαντά καταφατικά και σας δίνει ό,τι ζητάτε. Ο δεύτερος, όταν απαντά αρνητικά και σας δίνει μια εναλλακτική προοπτική. Ο τρίτος, όταν σας ζητά να περιμένετε και σας δίνει τον κόσμο όλο.”
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Βασίλειος Μπαγιώκος, έχοντας νιώσει στο πρώτο ενικό την αγωνία της τεκνογονίας πάρα πολλών υπογόνιμων ζευγαριών, διασφαλίζει την ταχύτερη εκπλήρωση του στόχου σας.
Προνοώντας πάντοτε για την ασφάλεια της υγείας και της ψυχολογίας σας, επαληθεύει την εξατομίκευση πρακτικής του και στην περίπτωση της IVF χωρίς φάρμακα.
H ελάχιστα παρεμβατική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φάρμακα, φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της άμεσης εγγύτητάς της με την φυσική σύλληψη και προτάσσει δύο πιστοποιημένες μεθόδους:
Eξωσωματική με φυσικό κύκλο
Το ωάριο της μηνιαίας ωοθυλακιορρηξίας παρακολουθείται με υπερήχους μέχρι να φτάσει τα 19-20 χιλιοστά, οπότε και αναρροφάται, γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα.
Εμπιστευόμενοι τον κατάλληλο ειδικό αναπαραγωγής, διατηρείτε υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας σε εξωσωματική γονιμοποίηση ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή- κάτι που συνιστά πηγή ελπίδας για όσους:
• Αισθάνονται την σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε προηγούμενες προσπάθειες σύλληψης
• Διαθέτουν ιστορικό που απαγορεύει φάρμακα ορμονικής διέγερσης
• Επιθυμούν ελαχιστοποίηση της πιθανότητα πολύδυμης κύησης
Καλή σας επιτυχία,
Με εκτίμηση,
Βασίλειος Α. Μπαγιώκος M.D. PhD DFSRH
Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής